Lezingen

Over kappen, mutsen, streekdrachten en textiel is natuurlijk erg veel te vertellen. Een wereld van details waarin de kleinste verschillen meetellen. Soms letterlijk het naadje van de kous ( of van de muts). Door de enorme onderscheidingsdrang  zijn er eindeloos veel variaties. Grote en kleine verschillen, onderlinge verbanden waarvan je op het eerste gezicht het bestaan niet zou vermoeden, relaties met andere drachten, kortom, een boeiende, fascinerende wereld, de kleerkasten van onze voorouders!

Momenteel zijn de volgende lezingen met powerpoint presentaties beschikbaar:

 

Tussen Kats en Kamperland: de verdwenen streekdrachten van Noord-Beveland

                                                          

                                                          

Kakelbont: Zeeuwse kleding in Zeeuws-Vlaanderen,        met name het Land van Cadzand, tussen 1800 en 1850

 

 

 

 

 

 

Langs de Zuiderzee: de diverse streekdrachten langs de voormalige Zuiderzee en hun onderlinge relatie, met extra aandacht voor de streekdrachten van het Gooi.

 

 

 

 

Bevelandse Boeren Bling: over met name Bevelandse mannensieraden in de streekdracht, onderlinge relaties en overeenkomsten daarvan met sieraden van streekdrachten in binnen- en buitenland), Goud over goud en andere kostbaarheden (over allerhande mutsenbellen, oor- en oorijzerhangers,  Stof tot Spreken, over textielschade en  hoe prachtige textiele stukken roemloos ten onder kunnen gaan, Kant & Klaar, een korte lezing over de variatie in Zeeuwse kappen.

 

 

 

 

 

 

Het is natuurlijk ook mogelijk om in overleg een ander textiel thema te bespreken. Een onderwerp waar u altijd al meer over wilde weten of wat aansluit bij een project wat u met uw groep aan het doen bent, bijvoorbeeld. Neem gerust contact op!

 

 

Terug naar de startpagina