Een recept om stijfsel voor Walcherse langetmutsen
te maken
Het recept levert stijfsel op voor ca. 6 langetmutsen
·
75 gram kookstijfsel, in poedervorm of brokjes
·
20-25 gram witte was korrels / schilfers /
schaafsel
·
Eventueel enkele walschot schilfers ( dit is
niet perse nodig en niet iedereen gebruikte het vroeger)
·
reuzel of hard wit ( frituur) vet, ongeveer een
klontje zo groot als een bruine boon
·
Snufje zout
·
Paar druppels blauwsel
·
Eventueel een paar druppels geurolie
Stijfselpoeder in een pannetje of schaal aanmaken met 70 cc
koud water totdat er een gladde dikke massa ontstaat die je door kunt roeren.
Als je met een lepel een streep op de bodem van de pan kunt trekken die niet
meteen dicht vloeit heb je de juiste dikte. Doe er een paar druppels blauwsel
bij en een snufje zout.
Smelt de was en als je dat wilt gebruiken het walschot (
eventueel au-bain-marie) in een pannetje of vuurvast schaaltje. Vooral niet te
heet laten worden!
Breng 400 cc water aan de kook. Als het water kookt, de
koude oplossing zoals hierboven beschreven nogmaals goed losroeren en 300 cc
kokend water er snel bij gieten, ondertussen stevig kloppen met garde tot er
een gladde witte of enigszins glazige homogene massa ontstaat.
Schep nu 3 volle eetlepels bij de gesmolten was in het schaaltje,
goed roeren tot alles één geheel is geworden; hou dit apart, dit is het
zogeheten mutsenvet wat straks gebruikt wordt voor de langette.
Maak de resterende stijfsel desgewenst iets dunner heet
water. Voeg dat niet in één keer toe, maar geleidelijk, en blijf goed roeren. Bedenk
wel dat je stijfsel eerder te dun dan te dik is.
Met de gewone stijfsel worden de langetmutsen
voor de eerste keer bewerkt, zowel de achtermuts als
de voorstrook. Nadat dit gebeurd is, neem je de stijfsel die je apart hebt gezet
(het mutsenvet) . Behandel daar de
rechtse kant van de voorstrook mee. Dit om extra stevigheid te verkrijgen en
vooral ook voor de glans.
In noodgevallen:
als de stijfsel te dun is na het toevoegen van het kokende water kan meestal de
boel wel gered worden door wat kookstijfselpoeder in een kopje los te kloppen
met wat koud water. Zet de pan stijfsel op een laag pitje en giet de koude
oplossing erbij; goed roeren en ca. 10 minuten laten staan.
Ook handig om te weten: Sommige merken kookstijfsel, met name
de moderne varianten, gaan pas goed indikken nadat ze even op een laag vuurtje
doorkoken. Dus niet meteen paniek als je stijfsel te dun uitvalt!
Kopen:
Kookstijfsel is te koop bij de Mutsenmaker.
Walschot en witte was zijn verkrijgbaar bij de museumwinkel
van het Zeeuws Museum en internetdrogisterij www.hekserij.nl
En als laatste:
Dit recept is een handreiking en een soort indicatie.
Vroeger had iedereen een eigen recept voor stijfsel, wat nooit werd
opgeschreven maar “in het hoofd” zat. Er werd ook niet gemeten en gewogen, men
werkte op het gevoel, puttend uit ervaring. Juist dat maakt het lastig een goed
recept voor stijfsel te maken. Beschouw het recept op deze manier en ga er
vooral zelf naar hartenlust mee experimenteren. Al doende leert men en de
ervaring komt uiteindelijk ook vanzelf. Veel succes!